Tuincentra spinnen garen bij samenwerking Rovero en Smiemans 

Tuincentrum Abbing uit Zeist in Nederland illustreert de hoge toegevoegde waarde die Rovero en Smiemans Projecten samen realiseren.

“Tuincentra zijn heel goed jaarrond rendabel te maken”

Rovero Systems en Smiemans Projecten gaan nauwer samenwerken bij het ontwerpen en realiseren van tuincentra. De krachtenbundeling maakt het eenvoudiger om wereldwijd maatwerk en service te bieden. “Goed opgezette tuincentra trekken jaarrond bezoekers, bieden beleving en hebben minder te duchten van slechte weersomstandigheden”, aldus Jeroen Smiemans. “Dat vertaalt zich in aanzienlijk hogere omzet- en winstcijfers.”

Rovero en Smiemans hebben samen al meerdere projecten gerealiseerd in onder andere Nederland en Scandinavië. In de meeste gevallen ging het om nieuwbouw of uitbreiding van tuincentra. “We kennen elkaar nu zo’n vier jaar”, vertelt directeur Jacco van Delden namens Rovero. “Minstens zo belangrijk is dat we elkaar begrijpen en versterken.” 

Knowledge based builder

Tuincentra vormen al dertig jaar de core business van Smiemans Projecten, dat geleid wordt door Jeroen Smiemans. In dit bijzondere marktsegment staat het bedrijf bekend als ‘knowledge based builder’. “Wij combineren onze aan de tuinbouw ontleende kennis van kasconstructies en klimaattechniek met kennis van winkelconcepten, consumentengedrag en beleving. Wat ons zeker heeft geholpen – en misschien hebben wij daar ook een steentje aan mogen bijdragen – is dat Nederland altijd voorop heeft gelopen in de evolutie van tuincentra tot volwaardige, jaarrond rendabele winkelformules. Rovero Systems is gespecialiseerd in foliekassen en heeft concepten ontwikkeld die geknipt zijn voor tuincentra. Dan denk ik met name aan de Roll-Air kas, waarvan het dek naar believen volledig open of dicht kan. We hebben dit unieke kastype al een paar keer toegepast en onze klanten zijn zonder uitzondering enthousiast.”

Jeroen Smiemans: “De feedback van opdrachtgevers bevestigt dat je tuincentra heel goed jaarrond rendabel kunt maken.”

Eerste gezamenlijke projecten

Tot nu toe verliep de samenwerking vruchtbaar, maar zonder vooropgezet plan. Als voorbeeld verwijst Van Delden naar Tuincentrum Abbing uit Zeist. “Abbing had voor nieuwbouw en uitbreiding een gerenommeerde architect ingeschakeld, die de koude en de warme kas met elkaar wilde verbinden door een Roll-Air foliekas. Daarmee kun je die ruimte bij mooi weer als buitenruimte gebruiken en bij slecht weer als een volledig overdekte, lichtrijke binnenplaats. Heel slim, want daarmee kun je het winkelpubliek altijd voldoende beleving en comfort blijven bieden en hoef je niet telkens producten naar binnen of buiten te rijden.”

Volgens Smiemans resulteren die voordelen in een grotere aanloop en een betere spreiding van bezoekers door het jaar heen, in een langere verblijfsduur per bezoek en in significant hogere bestedingen per bezoek. “De feedback die wij krijgen van opdrachtgevers, is zonder uitzondering positief en bevestigt dat je tuincentra heel goed jaarrond rendabel kunt maken.”

Harmonieus geheel

Voor Tuincentrum Abbing moest hoofdaannemer Smiemans Projecten de verschillende projectonderdelen tot een harmonieus geheel samensmeden. Dat vergde bouwkundige aanpassingen aan Rovero’s paradepaardje. Zo kreeg de Roll-Air kas glazen gevels met automatische schuifdeuren en een iets andere vakmaat, die beter aansloot op de indeling van de winkelvloer. Smiemans: “De vaste gevels geven het tuincentrum een aantrekkelijk uiterlijk en beperken de invloed van wind, wat comfortabeler is voor de bezoekers. De kas luit nu ook naadloos aan op de overige ruimten.” 

Als finishing touch is de stalen onderbouw van de kas gepoedercoat in de huiskleur van Abbing. Een tuinder zal daar niet om malen, maar voor tuincentra is het cruciaal om bezoekers een bepaalde beleving te bieden. Een consequent doorgevoerde huisstijl is daar een onmisbaar onderdeel van. 

“Om een lang verhaal kort te maken, Rovero is een deskundige, betrouwbare en flexibele partner gebleken voor ons en voor onze gezamenlijke opdrachtgevers”, vat Smiemans samen. “Daar willen wij graag op voortborduren, maar dan structureel en voor langere tijd.” 

Internationaal uitrollen

“Nu we weten dat we samen van één plus één drie kunnen maken, willen we ons partnership internationaal uitrollen”, vult Van Delden aan. “Vanuit ons brede, deskundige dealernetwerk kunnen wij vrijwel overal logistieke, bouwkundige en technische ondersteuning bieden. Vroegtijdige afstemming met lokale bouwers en installateurs resulteert bovendien in een vlotter bouwproces.” 

“Hoge kwaliteit en meer toegevoegde waarde voor een redelijke prijs, dat is wat opdrachtgevers van deze samenwerking mogen verwachten”, vat Smiemans samen. “Als we daar allebei op in blijven zetten, kunnen heel veel tuincentra, zowel bestaande als nieuwe, daar de komende jaren beter van worden.” 

Volgende
Volgende

Rovero en Urban Ponics werken samen in Urban Farming